You Are The Ref!

Morning,all.

Today brings us a wee quiz on the laws of the game. Courtesy of SOLKITTS,and including the latest directives from IFAB.

Some of these questions are a little strange. Stranger still,I think,are the answers!

They arrive tomorrow.

***

1.  What are the minimum pitch dimensions?

a. 70 yds x 110 yds

b. 50 yds x 100 yds

c. 60 yds x 120 yds

***

2. How many people can be passing tactical messages from the technical area at a time?

a. 1

b. 2

c. No limit

***

3. What are the dimensions of the goal?

a. 8 yds wide x 8 ft high

b. 7 yds wide x 8 ft high

c. 8 yds wide x 7 ft high

***

4. What weight should the ball be?

a. 14 -16 oz

b. Anything under 20oz

c. 16-25 oz

***

5. What items must the referee take onto the pitch with him?

***

6. Team A are attacking, and shoot on the goal.  The ball hits the referee and goes into the goal.  What is your decision?

a. Award the goal

b. Indirect free kick to the attacking team

c. Drop ball

***

7. Team B’s goalkeeper tries a long throw out.  The wind catches the ball and it flies directly into the team A’s goal.  What is your decision?

a. Award a goal to team B

b. Drop ball from where team B’s keeper threw the ball.

c. Goal kick to team A.

***

8.  Team A take a goal kick.  The ball goes directly to their centre forward standing alone in team B’s penalty area, with no defenders between him and the goal.  He rounds the goalkeeper and puts the ball in the net.  What is your decision?

***

a. Offside

b. Goal

c. Retake the goal kick

***

9.  Two of Team A’s players, in their own penalty area, start arguing with each other while the ball is in team B’s penalty area.  One of the players then throws a punch at his team mate, but misses.  The assistant referee brings this to your attention.  What is your decision?

a. No action, the punch missed

b. Stop play, send off the player who threw the punch, penalty kick to team B

c. Stop play, send off the player who threw the punch, restart with an indirect free kick in team B’s penalty area

***

10. The ball is in the centre circle.  The assistant referee alerts you to an incident in team B’s penalty area where a team A player head butted a team B player.  What is your decision?

a. Stop play, send off the team A player, restart with a drop ball in team A’s penalty area

b. Stop play, send off the team A player, restart with a direct free kick to team B

c. Wait till the ball goes out of play then send off the team A player

***

11. Team A have been awarded a penalty kick.  Player 9 puts the ball on the spot and retreats to the edge of the area.  You blow your whistle to signal for the kick to be taken, and team A’s number 11 runs into the area and takes the kick.  The ball enters the goal.  What is your decision?

a. Award the goal

b. Retake the kick.

c. Caution player 11 and award an indirect free kick to team B

***

12.  Team A have a throw in.  The player taking it does so with both feet on the ground, but his leading foot is mostly over the touch line and on the field of play, with only his heel on the line.  What is your decision?

a. Play on

b. Foul throw, award a free kick to team B

c. Foul throw, award a throw in to team B

***

13.  Team B have a throw in, in an attacking position.  When their player is taking it, a team A player jumps in front of the team B player, 1 yard in front of him.  The ball travels to a team B player who shoots and scores.  What is your decision?

a. Stop play, caution the team A player for encroachment on the throw in, award an indirect free kick to team B.

b. Stop play, caution the team A player and award a direct free kick to team B

c. Award the goal, caution the team A player for encroachment on the throw in

***

14.  It’s a very windy day, and team B have a corner.  The taker decides to hit the kick back to a team mate on the halfway line, but the wind catches the ball and blows it straight into taker’s goal. What is your decision?

a. Award a goal to team A

b. Retake the corner kick

c. Award a corner kick to team A

***

15.  As you run past the technical area, you hear one of the occupants of team A’s area call you a useless bassa. You can’t identify which one of them said it, but you are certain the comment came from there.  What action do you take?

a. No action, as you don’t know who said it

b. Pick one of the substitutes and send him off from the technical area 

c. Send off the most senior coach from the technical area.

***

No googling.

~~~~~~
Above article by SOLKITTS

32 Comment authors
  Subscribe  
Notify of
Twisty

Sol Kitts
My son is a qualified ref . I’m gonna test him out. Have sent him your questions.
I’m sure he won’t get them all correct.

Frodshambhoy

Leggy “Penalty to Rangers” and Q5
Quality ✅✅🤣🤣🤣🤣

Did you forget the Tiny Wharton Book of Masonic Handshakes or was it removed in recent changes to the laws of the game in Scotland

big packy

evening all and jim ,hey who mentioned tiny wharton and the handshake, I was at that game and tiny was only saying to john greig feck them fenian bassas, another true story,

Twisty

Sol K
Got my sons answers back. I’ll assume he’s got most correct, and if he has, I don’t think I’d have scored very well!!

big packy

so its 1979 and myself and wee joan are in the disco dancing final at ardrossan town hall, im in my john travolta suit joan is in her olivia newton john outfit we won but cant help thinking was it because sol kitts was the judge😎

big packy

BTW, jimthetim53 came last, but a few years later at musselburgh opera hall ,he won the dancing competion dancing the tango, and yes SOL was the judge.another true story😎

ASWGL

Sol Kitts good news, you must be relieved. 👍

relief for us too that you’ll be around tomorrow to give us the answers 😄

Frodshambhoy

ASWGL
🤣🤣🤣🤣

Craig76

My attempt at Sol’s quiz

B
A
A
C
Whistle, Cards,watch x 2, 1x 10 yard tape, 1x 6 yard tape(celtic use only) line spray notebook pen/pencil ear peace (optional)
C
C
A
C
B
A
C
C
A
A

jimthetim53

Packy that was one of your not true stories. I admit I love watching Strictly Come Dancing but I can’t dance to save myself. The nearest I’ve got to Tango is a can of ginger! 🙂

Craig76

😀

Hail Hail.

jimthetim53

Tell you what, the quiz has taught us one thing. How lucky we are to have Sol kitts posting. 🙂

JTT

I second that motion. 😀

Hail Hail.

Craig76

MAGUA 👍
Leggy beat me to the answer I was thinking for Q5 so had to try a semi sensible answer

big packy

ok 5 quiz questions
1 Henrik Larsson scored his 100th league goal for Celtic against which club?

2 John Hartson and Bobo Balde both opened their Celtic goalscoring accounts in October. Which side were the victims?

3 Strangely enough, Lubo’s final two Celtic goals came against the same opposition, which team incurred his final wrath?

4 Dr. Josef Venglos’ first competitive match as Celtic manager was a Champions’ League qualifier at Celtic Park against which team?
5 In Dr. Josef Venglos’ first domestic match, who scored a hat-trick? cyber pint for the correct answers

jimthetim53

Packy!

Craig 76

I said park by the bin, not the feckin bread bin
https://twitter.com/roZA2uZ/status/1539506729385349120

big packy

JIM yes im here

McCaff

Brilliant set of questions Sol which will undoubtedly show us we mostly know feck all about the rules of the game but nevertheless will continue to scream abuse at those useless Masons in the Black!
I’m predicting a confident 6 out of 15!! One thing did strike me though and that is the options you’ve listed for Q12 and Q13 are seldom if ever acted on!
Cheers, anyway, very enjoyable.
1 B
2 C
3 A
4 C
5 Whistle or Gascoigne Flute, 2 Watches, Red/Yellow cards, Can of shaving Foam for Right Leg Below Knee, Ludge Coin with Queen’s Heid on both sides, Notepad and Pen, Optional Embroidered Apron or Sash (must be concealed from Public View)
6 C
7 A
8 B
9 C
10 B
11 C
12 C
13 A
14 A
15 A

big packy

SOL apologies did not mean to crash your quiz ,humble apologies pal,,BOBBY delete my quiz comments.

jimthetim53

Packy I think all our heads are birling with the Ref. questions today! LOL 🙂 🙂

McCaff

Not many replies to Sol’s quiz! And only three questions have been answered the same by the 5 who’ve posted answers! And given the performances of referees everywhere, not just in Scotland, will we need a VAR/OQR (Online Quiz Referee) to come in and correct Sol’s answers tomorrow? 😉😁

jimthetim53

McCaff, I’d trust Sol Kitts more than VAR! LOL 🙂

jimthetim53

Packy, by the way, I’ve only ever been in Musselburgh once. Playing with my band. No dancing!

Craig76

DOH 🤦
Forgot the bloody coin 🤬🤬
From now on instead of coin toss, it will be Rock Paper Scissors to decide who kicks off 😉

Sol Kitts

The quiz was just a wee bit of fun. It’s always amazed me that we all love the game, we all think we know the laws, but when you get right down to it there’s so much we don’t know. I always felt when reffing a game that my best ally was the fact that most players had no clue about the laws of the game they were being well paid to play. Any decision can be sold to the players by being close to the incident, and looking confident that you know what you’re doing. I’ve never once had a player tell me I’d misinterpreted the laws, usually all they’re interested in is trying to steal a free kick from you.
Different story with the assessor, though. Being wrong in law is a massive no-no. Confidently selling a poor decision will impress an assessor, so long as you’re not wrong in law, hence the need for refs old and young to keep up to date with law changes.
Anyway, I hope you had a bit of fun taxing your brains today. Looking at some of the answers from various posters, there’s going to be a few red faces tomorrow.😀😀😎
Oh, and while I’m on, thank you to everyone for your kind words and support. Even though I was confident that the lump would turn out benign, there’s always that 10% nagging doubt. Turned out well, and the best part was realising how many real friends I have on here. God bless you all.

Sol Kitts

Craig76
There was a referee down here recently who forgot to take a coin onto the field of play, and instead of going back to get it made the 2 captains play rock, scissors, paper. Got himself suspended for it, too.

Craig76

Sol kitts
Suspended, I’d of given him/her a promotion for ingenuity 😀

jimthetim53

Sol Kitts/ Craig, LOL 🙂

A thing of beauty

Been very busy today and saw earlier sol has done a quiz so it would be rude not to answer. I’ve not looked in since lunch so don’t know if the answers have been posted but here are mine anyway:
A
C
A
C
Whistle
B
A
B
C
B
B
C
C
A
A or send off neil Lennon!!
Right. I’ll have a read back now. Thanks for the quiz sol, much appreciated and glad you got some good news today.

big packy

SOL, once again apologies,👍

jimthetim53

Packy, I’ll do Sol’s quiz if you do too!

A thing of beauty

Leggy,
Class answers to the quiz 😂😂

jimthetim53

Well done ATOB, now where’s Fan?

A thing of beauty

Anyone who has not posted answers to the quiz should not be allowed to criticise referees again. Cmon it’s no hard to list your answers. I’m pretty sure I’ll be average at best but we should all be able to have a go. That includes you CCB or else if I hear you moaning next season about Masonic B’s I’ll be reminding you!!

Craig76

ATOB
You still have time to edit your answer to Q5, as the Question is what items, so more than 1 😀

jimthetim53

Against my better judgement here we go!
1 B
2 C
3 A
4 A
5 Coin, whistle, cards notepad, pencil, timepiece. spray.
6 C
7 A
8 B
9 C
10 A
11 A
12 C
13 B
14 A
15 A

I just know I’m going to get a riddy tomorrow!

A thing of beauty

Craig76,
I was thinking about sol refereeing and assumed he got his butler to bring he rest of his equipment. No point editing now. Cheats never win!!

Andrew Dallas (Retired)

1 Penalty tae Rangers!
2 Penalty tae Rangers!
3 Penalty tae Rangers!
4 Penalty tae Rangers!
5 That’s no the third knuckle, Neil…Penalty tae Rangers!
6 Penalty tae Rangers!
7 Penalty tae Rangers!
8 Penalty tae Rangers!
9 Penalty tae Rangers!
10 Penalty tae Rangers!
11 Penalty tae Rangers!
12 Penalty tae Rangers!
13 Penalty tae Rangers!
14 Penalty tae Rangers!
15 Penalty tae Rangers!

Well done, Brother! 100 per cent! Now for a chance to officiate the next Old Firm game at Ibrox here’s a Bonus Question…wis that a penalty?
Aye…tae Rangers.
Yeehaa!! Well Done, son! You’ve won the Golden Ticket!!
“Thanks Da! Did ah really get them aw right!!”
🤣🤣🤣

Big Shug Dallas (No Retired Yit)

Sol…whit are you trying to dae tae us? You can get struck aff for no keeping schtum about the inner workings of The Craft.

Craig76

Evening McCaff 🤣🤣🤣

Big Shug Dallas (No Retired Yit)

It’s no McCaff mate! That wee Fenian bassa lobbed a coin at me a few years ago then tried tae jump aff the tap tier to get me while ah wis doon! Don’t talk to me aboot him. He came roon tae the hoose and tanned ma windaes an aw then had the audacity to stick a business card through the letter box wi a quote for new yins!! No way is it McCaff!

Chalmersbhoy

1.c1
2.b
3.c
4.a
5.watch,coin,cards,whistle,pencil,notebook,
6.c
7.c
8.a
9.c
10.c
11.a
12.c
13.c
14.a
15.a
Well that was interesting,the answers even more so tomorrow.
Thx sol.great news about you’re hand.HH

big packy

SOL just about to hit my cot, but does tom tiny wharton jim mcluskey bobby tait and andrew dallas have any involment in the quiz answers.😎

Jobo Baldie

Regarding the quiz, can I get my excuse in early.
I considered the questions in the fictional setting of, say, an amateur league game rather than the Champions League Final. Pretty sure the laws of the game are similarly pitched and then the top tournaments bring in their own personal additions such as foam spray, red and yellow cards, pitch sizes for international games, etc.
For anyone that’s still to guess please do give it a go. It’s just a bit of fun and a few of the scenarios are very very unlikely to happen anyway – but we do need to have something in place for those “what if..” moments 😁

Sol Kitts

Big Packy
No mate, the quiz was about doing it without an agenda.

Big Shug Dallas (No Retired Yit)

They certainly do, Big Jim Packy, but not according to Craig, he’s besmirching the good name of one of this site’s most revered posters. I’m sure he’ll be on soon enough to put things right.

Leggy

McCaff,

Ya wee rascal 😂😂😂

jimthetim53

Jobo, it’s 38 sleeps until we play Aberdeen!

McCaff

No you anaw, Leggy! 🤣